Oranžová vína
Víno, a především to oranžové, pochází z Gruzie. Pokud nechcete šlápnout vedle, doporučujeme jít přímo ke zdroji. Oranžové víno je bílé víno vyrobené stejnou technikou jako červené víno. Výroba oranžového vína sice může probíhat v nerezových tancích, ale to pravé oranžové víno se vyrábí prastarou gruzínskou technikou v nádobách zvaných Qvevri. Pokud se chcete vydat k samotným kořenům vinařství, náš výběr oranžových vín vás jistě potěší.
Nejprodávanější
Značky

Čteme [Rkatsiteli Kvevri] Suché oranžové víno z Gruzie s tóny kdoule a sušeného ovoce. Vyrobené tradiční metodou Kvevri, ideální k rybám, masu a sýrům.

Čteme [Rkatsiteli Kvevri] Suché oranžové víno z Gruzie s tóny moruše, broskví a vanilky. 8 měsíců zrálo v sudech z kavkazského dubu. Ideální k rybám a sýrům.

Čteme [Kachuri] Suché oranžové víno z Gruzie, vyrobené tradiční metodou kvevri. Chuť meruněk, medu a koření. Ideální k sýrům a grilovaným pokrmům. Region: Kachetie

Čteme [Kisi Kvevri] Autentické oranžové víno Kisi Kvevri s tóny sušeného ovoce a medu. Vyrobené tradiční metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO. Ideální k mořským plodům,...

Čteme [Mcváne Kvevri] Autentické oranžové víno z Gruzie, vyrobené kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO, s plnou chutí sušeného ovoce, jemnou hořkostí a...

Hledáte speciální dárek pro opravdové milovníky vína? Pak tento dárkový box naturálních kvevri vín je to co hledáte. Uvnitř boxu najdete 5 exklusivních vín vyrobených tradiční...
Proč jsou vína z Gruzie oranžová?
Oranžové víno má nádhernou, oranžově jantarovou barvu, která pochází z delšího kontaktu se slupkou - vinař vezme bílé hrozny a zpracuje je podobným postupem jako červená vína, to znamená, že nechá kvasící hrozny několik dní odpočívat se slupkami, semeny a někdy i stopkami hroznů, zatímco při výrobě bílého vína se obvykle slupky, semena a stopky oddělují ještě před zahájením kvašení. Pravé gruzínské oranžové víno se poté umístí do terakotové nádoby zvané kvevri, která se zakope do země, kde při stálé teplotě probíhá zrání.
Oranžová vína stojí za ochutnání
Přestože gruzínská oranžová vína nejsou v Evropě ještě příliš známá, rozhodně stojí zato je ochutnat. Většina z nich je vyráběna ručně na malých rodinných vinicích pomocí tradičních postupů starých několik tisíc let. V tradičním gruzínském vinařství se téměř nepoužívají umělá hnojiva a pesticidy, díky čemuž jsou gruzínská vína mnohem zdravější.
Oranžová vína jsou typická svou hloubkou, komplexní chutí a aromatem, které dodávají látky obsažené ve slupkách, semenech a stopkách hroznů. Čím déle je šťáva ponechána v kontaktu se slupkami, tím tmavší je barva. Díky vyššímu množství tříslovin, které se vyluhují během kontaktu se slupkou, má oranžové víno skvělou strukturu, díky níž se hodí zejména k výraznějším jídlům. Oranžová vína jsou taková, jako je samotná Gruzie, jakmile je jednou poznáte, získá si vás jejich chuť navždy.