Značka: Mosmieri

Rkatsiteli Kvevri Mosmieri autentické suché oranžové víno

3 hodnocení
399 Kč
Skladem (>6 ks)

Čteme [Rkatsiteli Kvevri]

Exkluzivní naturální bílé suché víno vyráběno tradiční gruzínskou Kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO.

 

Můžeme doručit do:
6.5.2024
Kategorie: Bílá vína
Odrůda: Rkatsiteli
Druh výrobku: Oranžové víno
Obsah cukru: Suché
Ročník: 2020
Obsah alkoholu: 13% obj
Zbytkový cukr: 2,92g/dm³
Obsah kyselin: 4,1g/L
Objem: 0,75 l
Servírujte při teplotě: 14-16°C
Země původu: Gruzie
Výrobce: LLC Mosmieri
Alergeny: Obsahuje oxid siřičitý

Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.

Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.

 

Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.

Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Vlastnosti: Mosmieri RKATSITELI QVEVRI je suché jantárové víno vyrobené z hroznů odrůdy Rkatsiteli pěstovaných v oblasti Kakheti. Hrozny jsou vybírány na základě intenzity chuti a svěžesti kyselin z čerstvého ovoce. Hrozny jsou lisovány a macerovány se seminky, dužinou a slupkami v qvevri po dobu 6 měsíců pomocí tradiční kachetinské technologie

RKATSITELI QVEVRI, toto jantárově zbarvené víno má jemný buket čerstvého kvídu a sušeného ovoce, s mírnými tříslovinami a příjemným závěrem. Víno je fantastickým doplňkem téměř jakéhokoli rybího a masového jídla, a také různých druhů sýrů.

Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín, konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 16-18°C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket. 

Na zdraví!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: