Slovník pojmů

A B C G K M N O R S T U

Akhasheni

Přírodně polosladké červené víno. Vyznačuje se tmavě granátovou barvou, harmonickou chutí se sametově jemnými ovocnými tóny. Víno vyráběné z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické mikro-zóně mezi dvěma přítoky řeky Alazanis na…

Akhmeta

Apelace známá pro svá bílá a oranžová vína. Bílá vína jsou vyráběná výhradně z hroznů Kakhuri Mtsvane. Mohou být suchá, pak se vyznačují světle slámovou barvou, jemnou chutí, květinovým aroma a ovocnými tóny, které se rozvíjejí se stářím vína;…

Akhoebi

Suché červené víno vyrobené z hroznů Saperavi nebo Saperavi Budeshuri. Vyznačuje se tmavě červenou barvou, kulatou, harmonickou chutí a intenzivním ovocným buketem.

Alexandrouli

Odrůda Aleksandrouli pochází ze slunných jižních vápencových svahů Kavkazského pohoří v oblasti Racha v západní Gruzii. Zde se ji také stále daří nejvíce. Hrozny vyžadují delší vegetační období, protože dozrávají později, než je obvyklé. Vína…

Atenuri

Bílé šumivé víno vyráběné z odrůd Chinuri a Gori Mtsvane. Vyznačuje se slámovou barvou, harmonickou chutí, ovocnými tóny a energickou vůní.

Bolnisi

CHOP známá pro svá suchá bílá, suchá červená a suchá oranžová vína. Bílé víno se vyrábí z odrůd Rkatsiteli, Chinuri a Goruli Mtsvane a má světle béžovou barvu s jemnou, harmonickou chutí, tóny divokých květin a výrazným ovocným buketem. Červené víno…

Gurjaani

Suché bílé víno plné chuti vyrobené z hroznů Rkatsiteli. Vyznačuje se světle slámovou barvou, harmonickou, rafinovanou a plnou chutí s odrůdově specifickým aroma a dobře rozvinutým buketem.

Chinuri

Odrůda Chinuri, pojmenovaná podle barvy listů olivovníku, je hojná a dozrává v pozdním období. Hrozny Chinuri, které se vyznačují tóny divoké máty a lesní hrušky s tóny vyzrálého ovoce, jsou nejvhodnější pro výrobu šumivých vín. Zvláště známá jsou…

Kakheti

Suché bílé víno vyrobené z hroznů Rkatsiteli a Kakhetian Mtsvane. Vyznačuje se jantarovou barvou, ovocnou vůní a sametovým buketem.

Kardenakhi

Bílé fortifikované víno, které vznikne, když se nechá kvasit mošt odrůd Rkatsiteli, Khikhvi a Kakhuri Mtsvane. Vyznačuje se jantarovou barvou, odrůdově specifickým aroma a medovou vůní.

Khikhvi

Tato bílá odrůda hroznů dozrává od začátku září do druhé poloviny měsíce října. Ačkoli réva Khikhvi dává poměrně malý počet hroznů, její vína mají velký potenciál k akumulaci cukru. Z hroznů Khikhvi se vyrábějí význačná vína klasického evropského…

Khvanchkara

Přírodně polosladké červené víno vyrobené z hroznů Alexandrouli a Mujuretuli. Vyznačuje se tmavě červenou barvou a harmonickou, sametovou chutí s výraznými ovocnými tóny a odrůdovými vůněmi.

Kindzmarauli

Přírodně polosladké červené víno se sametově jemnými ovocnými tóny a sytou barvou granátového jablka. Toto opravdu prémiové víno se vyrábí z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické apelaci s břidličnatým podložím. Díky…

Kisi

Poměrně málo rozšířená odrůda, kterou najdeme převážně v Kachetinské oblasti. Nejvíce rozšířená je v mikro-zónách Kvareli a Telavi. Hrozny odrůdy Kisi dozrávají na konci září. Někteří vědci se domnívají, že bílý hrozen Kisi je křížencem odrůd…

Kotekhi

Suchá bílá a suchá červená vína. Bílé víno se vyrábí z hroznů Rkatsiteli a vyznačuje se světle slámovou barvou, odrůdově specifickým aroma a příjemnou chutí. Červené víno vyrobené z hroznů odrůdy Saperavi se vyznačuje pozoruhodnou červenou barvou,…

Krakhuna

Krakhuna je pozdně kvetoucí odrůda révy vinné, která dává plná, slámově zbarvená bílá vína s vůní meruněk, banánů a medu - a vysokým obsahem alkoholu. Víno Krakhuna je výjimečným kandidátem na zrání. Již po několika letech se stává hlubším a…

Kvareli

Suché červené víno vyrobené z hroznů odrůdy Saperavi. Vyznačuje se tmavě červenou barvou, odrůdovým aroma, vyvážeností a výrazným buketem.

Manavi

Suché bílé víno vyrobené z hroznů odrůdy Mtsvane, může však obsahovat až 15 % hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vyznačuje se světlou až středně slámovou barvou se zelenkavým nádechem, jemnou chutí a harmonickými a delikátními ovocnými tóny.

Mtsvane (Mtsvane Kakhuri)

Jedna z nejstarších odrůd vinné révy. Dobře roste na vápenatých podložích. V překladu „Mtsvane“ znamená „zelený“. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Rkatsiteli nebo Kisi. Hrozny dozrávají od poloviny do konce…

Mujuretuli

Tento červený hrozen z oblasti Racha dozrává později než průměrně obvyklé a má výjimečnou schopnost hromadit cukry. Hrozny Mujuretuli se často mísí s odrůdou Aleksandrouli a lze z nich vyrábět klasická suchá červená vína i přírodně polosladká vína -…

Mukuzani

Červené suché víno, které se vyznačuje tmavě granátovou barvou, plnou chutí, harmonickou, sametovou, jemnou, dobře vyjádřenou odrůdovou vůní a buketem a chutí s vysokým množstvím tříslovin. Jedná se o víno z hroznů Saperavi, které jsou pěstovány ve…

Napareuli

Suchá bílá a suchá červená vína. Bílé víno se vyrábí z hroznů Rkatsiteli a vyznačuje se světle slámovou barvou, výrazným buketem a tóny divokých květin. Červené víno se vyrábí z hroznů odrůdy Saperavi a vyznačuje se tmavě červenou barvou, odrůdově…

Ojaleshi

Tato červená odrůda révy se tradičně pěstuje jako maghlari - réva vyškolená k růstu po stromech. Tato odrůda je rozšířena v celé oblasti Mingrelia v západní Gruzii a její nejlepší exempláře se nacházejí v okresech Martvili a Senaki. Ojaleshi vyžaduje…

Rkatsiteli

Jedná se o nejrozšířenější odrůdu bílých hroznů. V překladu „Rkatsiteli“ znamená „červený roh“ díky tvaru a barvě hroznových klastrů této odrůdy. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Mtsvane. Hrozny dozrávají od…

Salkhino Ojaleshi

Suché červené víno vyrobené z hroznů Ojaleshi. Vyznačuje se tmavě granátovou barvou, jemnou strukturou, extrahovanými ovocnými tóny a výrazným buketem, který odráží subtropickou mikrozónu.

Nahoru
38 položek celkem