Rkatsiteli

Jedná se o nejrozšířenější odrůdu bílých hroznů. V překladu „Rkatsiteli“ znamená „červený roh“ díky tvaru a barvě hroznových klastrů této odrůdy. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Mtsvane.

Hrozny dozrávají od poloviny září do poloviny října.

Buket: květinové aroma s nótami citrusů, kdoule a jablek. Pří zrání v kvevri je chuťově mnohem výraznější, s příjemnou tříslovinou a lehkou kyselinkou. Při oxidaci se z něj uvolňují chutě medu, sušené pomerančové kůry, koření a meruněk.

 

RKATSITELI
Ačkoli se dnes pěstuje po celé Gruzii i v zahraničí, předpokládá se, že bílá odrůda Rkatsiteli se poprvé objevila v prvním století ve východní Gruzii. Z odrůdy Rkatsiteli se vyrábějí výrazně kyselá, ale vyvážená bílá vína s plným chuťovým profilem a dobrou tělesnou strukturou. Vína Rkatsiteli, která jsou zdrženlivá a osvěžující, mají svěží chuť zelených jablek a nádech kdoulí a bílých broskví, jsou komplexnější, pokud se vyrábějí tradiční gruzínskou metodou qvevri. Z hroznů Rkatsiteli se vyrábějí vysoce kvalitní stolní vína, regionální vína a vína s kontrolovaným označením. Hrozny Rkatsiteli se často mísí s odrůdou Mtsvane Kakhuri.