Slovník pojmů z gruzínského vinařství

Akhasheni

Přírodně polosladké červené víno se sametově jemnými ovocnými tóny, vyráběné z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické mikro-zóně mezi dvěma přítoky řeky Alazanis na jejím pravém břehu. Rozloha této mikro-zóny je cca 112 ha a nachází se v nadmořské výšce od 350 do 700 m. n. m. 

Kindzmarauli

Přírodně polosladké červené víno se sametově jemnými ovocnými tóny a sytou barvou granátového jablka. Toto opravdu prémiové víno se vyrábí z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické apelaci s břidličnatým podložím. Díky břidličnaté půdě, která akumuluje teplo dozrávají hrozny z vysokou cukernatostí a nabízí tak víno se specifickou vůní a chutí lesních plodů, především malin. Poměrně rozlehlá apelace o rozloze cca 2400 ha se dále dělí na další mikro-zóny, které se také odlišují svoji kvalitou. Nejvyhlášenější z nich je pak mikro-zóna se stejným názvem jako celá apelace, tedy Kindzmarauli. A mi jsme pyšní na to, že naši dodavatelé - vinaři sdružení ve společnosti JSC Kindzmarauli - vlastní vinice i v této mikro-zóně a Vy toto víno najdete i v našem eshopu. 

Kisi

Poměrně málo rozšířená odrůda, kterou najdeme převážně v Kachetinské oblasti. Nejvíce rozšířená je v mikro-zónách Kvareli a Telavi. Hrozny odrůdy Kisi dozrávají na konci září a plodí menší množství vína avšak s bohatým buketem.

Najdeme v něm tóny zralých hrušek, citrusových plodů a zeleného čaje. Pokud však víno necháme zrát v Kvevri nádobách, je poté obohaceno o ostřejší vůni meruněk, pomerančů a ořechů.  

Mtsvane (Mtsvane Kakhuri)

Jedna z nejstarších odrůd vinné révy. Dobře roste na vápenatých podložích. V překladu „Mtsvane“ znamená „zelený“. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Rkatsiteli nebo Kisi.

Hrozny dozrávají od poloviny do konce září.

Buket: čerstvé broskve, květinové tóny a citrusy s lehkým minerálním podtónem. Při zrání v kvevri dostává výraznější meruňkovou chuť s tóny ostatního peckovitého ovoce.

Mukuzani

Červené suché víno tmavé barvy odstínu granátového jablka. Jedná se o víno z hroznů Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické mikro-zóně okolo stejnojmenné vesničky. Rozloha této mikro-zóny je cca 246 ha a nachází se v nadmořské výšce od 400 do 650 m.n.m.

 Mukuzani

Rkatsiteli

Jedná se o nejrozšířenější odrůdu bílých hroznů. V překladu „Rkatsiteli“ znamená „červený roh“ díky tvaru a barvě hroznových klastrů této odrůdy. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Mtsvane.

Hrozny dozrávají od poloviny září do poloviny října.

Buket: květinové aroma s nótami citrusů, kdoule a jablek. Pří zrání v kvevri je chuťově mnohem výraznější, s příjemnou tříslovinou a lehkou kyselinkou. Při oxidaci se z něj uvolňují chutě medu, sušené pomerančové kůry, koření a meruněk.

 

Saperavi

V Gruzii suverénně nejrozšířenější odrůda, která se používá k výrobě všech druhů červeného vína od suchého po sladké. V některých případech také k výrobě rosé. Vína z této odrůdy dosahují mimořádné kvality a mají skvělý potenciál k archivaci.

Hrozny začínají dozrávat ve druhé polovině září, ale ne zřídka se sklízejí až ve druhé polovině října. Jejich barva je inkoustově fialová až černá. V buketu převládají lesní plody, tabák, čokoláda a koření. 

Hrozny nejvyšší kvality najdeme v mikro-zónách Kindzmarauli, Mukuzani, Akhasheni, Kvareli, Napareuli a Khashmi.

Tsinandali

Elegantní a aromatické suché bílé víno z mikro-zóny nacházející se okolo stejnojmenné vesnice. Typově se jedná o gruzínský ekvivalent evropského vína Chablis. Víno má slámově žlutou barvu a aroma broskví a meruněk. Jedná se o cuveé tvořené odrůdami Rkatsiteli a Mtsvane Kakhuri. 

Celá apelace má rozlohu cca 643 ha a nachází se v nadmořské výšce od 300 do 750 m. n. m. Klima je zde středně vlhké s horkými léty a mírnější zimou.Tsinandali 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení