Slovník pojmů z gruzínského vinařství

Akhasheni

Přírodně polosladké červené víno se sametově jemnými ovocnými tóny, vyráběné z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické mikro-zóně mezi dvěma přítoky řeky Alazanis na jejím pravém břehu. Rozloha této mikro-zóny je cca 112 ha a nachází se v nadmořské výšce od 350 do 700 m. n. m. 

Kindzmarauli

Přírodně polosladké červené víno se sametově jemnými ovocnými tóny a sytou barvou granátového jablka. Toto opravdu prémiové víno se vyrábí z hroznů odrůdy Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické apelaci s břidličnatým podložím. Díky břidličnaté půdě, která akumuluje teplo dozrávají hrozny z vysokou cukernatostí a nabízí tak víno se specifickou vůní a chutí lesních plodů, především malin. Poměrně rozlehlá apelace o rozloze cca 2400 ha se dále dělí na další mikro-zóny, které se také odlišují svoji kvalitou. Nejvyhlášenější z nich je pak mikro-zóna se stejným názvem jako celá apelace, tedy Kindzmarauli. A mi jsme pyšní na to, že naši dodavatelé - vinaři sdružení ve společnosti JSC Kindzmarauli - vlastní vinice i v této mikro-zóně a Vy toto víno najdete i v našem eshopu. 

Kisi

Poměrně málo rozšířená odrůda, kterou najdeme převážně v Kachetinské oblasti. Nejvíce rozšířená je v mikro-zónách Kvareli a Telavi. Hrozny odrůdy Kisi dozrávají na konci září a plodí menší množství vína avšak s bohatým buketem.

Najdeme v něm tóny zralých hrušek, citrusových plodů a zeleného čaje. Pokud však víno necháme zrát v Kvevri nádobách, je poté obohaceno o ostřejší vůni meruněk, pomerančů a ořechů.  

Mtsvane (Mtsvane Kakhuri)

Jedna z nejstarších odrůd vinné révy. Dobře roste na vápenatých podložích. V překladu „Mtsvane“ znamená „zelený“. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Rkatsiteli nebo Kisi.

Hrozny dozrávají od poloviny do konce září.

Buket: čerstvé broskve, květinové tóny a citrusy s lehkým minerálním podtónem. Při zrání v kvevri dostává výraznější meruňkovou chuť s tóny ostatního peckovitého ovoce.

Mukuzani

Červené suché víno tmavé barvy odstínu granátového jablka. Jedná se o víno z hroznů Saperavi, které jsou pěstovány ve specifické mikro-zóně okolo stejnojmenné vesničky. Rozloha této mikro-zóny je cca 246 ha a nachází se v nadmořské výšce od 400 do 650 m.n.m.

 Mukuzani

Rkatsiteli

Jedná se o nejrozšířenější odrůdu bílých hroznů. V překladu „Rkatsiteli“ znamená „červený roh“ díky tvaru a barvě hroznových klastrů této odrůdy. Často se používá k výrobě cuvée spolu s Mtsvane.

Hrozny dozrávají od poloviny září do poloviny října.

Buket: květinové aroma s nótami citrusů, kdoule a jablek. Pří zrání v kvevri je chuťově mnohem výraznější, s příjemnou tříslovinou a lehkou kyselinkou. Při oxidaci se z něj uvolňují chutě medu, sušené pomerančové kůry, koření a meruněk.

 

Saperavi

V Gruzii suverénně nejrozšířenější odrůda, která se používá k výrobě všech druhů červeného vína od suchého po sladké. V některých případech také k výrobě rosé. Vína z této odrůdy dosahují mimořádné kvality a mají skvělý potenciál k archivaci.

Hrozny začínají dozrávat ve druhé polovině září, ale ne zřídka se sklízejí až ve druhé polovině října. Jejich barva je inkoustově fialová až černá. V buketu převládají lesní plody, tabák, čokoláda a koření. 

Hrozny nejvyšší kvality najdeme v mikro-zónách Kindzmarauli, Mukuzani, Akhasheni, Kvareli, Napareuli a Khashmi.

Tsinandali

Elegantní a aromatické suché bílé víno z mikro-zóny nacházející se okolo stejnojmenné vesnice. Typově se jedná o gruzínský ekvivalent evropského vína Chablis. Víno má slámově žlutou barvu a aroma broskví a meruněk. Jedná se o cuveé tvořené odrůdami Rkatsiteli a Mtsvane Kakhuri. 

Celá apelace má rozlohu cca 643 ha a nachází se v nadmořské výšce od 300 do 750 m. n. m. Klima je zde středně vlhké s horkými léty a mírnější zimou.Tsinandali