Bestseller
Značka: Shavi Jikhvi

Rkatsiteli Kvevri Shavi Jikhvi autentické suché oranžové víno

36 hodnocení
459 Kč 612 Kč / 1 l
Skladem (>6 ks)

Čteme [Rkatsiteli Kvevri]

Exkluzivní naturální bílé suché víno vyráběno tradiční gruzínskou Kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO.

8 měsíců zrálo v sudech z kavkazského dubu.

Můžeme doručit do:
15.10.2024
Kategorie: Bílá vína
Odrůda: Rkatsiteli
Druh výrobku: Oranžové víno
Obsah cukru: Suché
Ročník: 2019
Obsah alkoholu: 12,5% obj
Zbytkový cukr: 2,5g/dm³
Obsah kyselin: 4,1g/L
Objem: 0,75 l
Servírujte při teplotě: 14-16°C
Země původu: Gruzie
Výrobce: JSC Corporation Kindzmarauli
Alergeny: Obsahuje oxid siřičitý

Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.

Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.

 

Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.

Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Vlastnosti: Rkatsiteli kvevri je vyráběno z těch nejlepších ručně sbíraných hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vinný mošt nejdříve zraje 6 měsíců v kvevri a poté ještě dalších 8 měsíců v sudech z kavkazského dubu.

Oranžové víno se výrazně odlišuje od běžných bílých vín, což nám naznačí už jeho jantarová barva. Kromě barvy nás také překvapí jeho velice výrazná a aromatická vůně, která připomíná máslový brioš.

Víno má plné tělo a vyváženou kořeněnou chuť, která vyvolává příjemný pocit v ústech. Dále v něm najdeme tóny zelených jablek a máty 

Jídlo: Rkatsiteli Kvevri se nejlépe hodí k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín, konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 16-18°C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket. 

Na zdraví!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: