Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Pěstování a sklizeň: Slavné bílé suché gruzínské Tsinandali je pěstováno ve specifické zóně jedné z tradičních vysoce kvalitních vinařských oblastí a je jedním z nejznámějších druhů mezi gruzínskými suchými bílými víny. Vysoká kvalita vína v mikrozóně Tsinandali je zajištěna karbonátovými půdami a mikroklimatem, které v této apelaci panuje. Tyto podmínky pomáhají zachovat kyselost hroznů i po jejich dozrání, což je nezbytné při výrobě vysoce kvalitního bílého vína. Hrozny jsou v této zóně plnější, což je pro toto konkrétní víno typické a umožňuje vyšší úroveň extrakce. Sklizeň obvykle bývá 10 tun na hektar.
Vlastnosti:
Tsinandali řadíme mezi tzv. cuveé. Jedná se o víno, které vzniklo smícháním šťávy z dvou různých odrůd - Rkatsiteli a Mtsvane.
Tsinandali je jedno z nejznámějších gruzínských suchých bílých vín. Víno má krásnou barvu slámy s výrazným a rozvinutým buketem ze zralých jablek a broskví. Tsinandali má harmonickou výraznou chuť, která je doprovázena příjemnou kyselostí.
Jídlo: Nejlépe si jej vychutnáváme s dobrým Brie a miskou zelených oliv. Stejně tak se hodí otevřít si láhev k rybám nebo drůbeži.
Láhev: Na etiketě najdete malbu gruzínského malíře Gizo Khubua.
Na zdraví!
Tasting notes
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.