Saperavi

V Gruzii suverénně nejrozšířenější odrůda, která se používá k výrobě všech druhů červeného vína od suchého po sladké. V některých případech také k výrobě rosé. Vína z této odrůdy dosahují mimořádné kvality a mají skvělý potenciál k archivaci.

Hrozny začínají dozrávat ve druhé polovině září, ale ne zřídka se sklízejí až ve druhé polovině října. Jejich barva je inkoustově fialová až černá. V buketu převládají lesní plody, tabák, čokoláda a koření. 

Hrozny nejvyšší kvality najdeme v mikro-zónách Kindzmarauli, Mukuzani, Akhasheni, Kvareli, Napareuli a Khashmi.

 

SAPERAVI
Tato odvážná odrůda s hlubokým ovocným charakterem, ale zároveň s výraznou kyselinou, představuje jedinečnou alternativu ke každodenním červeným vínům. Saperavi je hlavní červenou odrůdou v Gruzii a v zemi je původní. Její název znamená "místo barvy". Je to jedna z mála teinturier odrůd na světě - hrozen s červenou dužinou i červenou slupkou. Víno Saperavi má hlubokou, inkoustovou a často zcela neprůhlednou barvu. Má vůni a chuť tmavých bobulovin, lékořice, grilovaného masa, tabáku, čokolády a koření.