Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby, které mohou mít objem až 5000 litrů. Ty se zakopávají do země tak, že na povrch vylézá pouze hrdlo. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.
Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Vlastnosti: Chveneburi qvevri je vyráběno z ručně vybraných hroznů odrůdy Saperavi, které vyrostly na 65 let staré révě. Díky tomuto unikátnímu výběru hroznů má víno neobyčejné aroma i chuť. Víno nejprve zraje 6 měsíců v kvevri nádobách a poté ještě celý rok v sudech z kavkazského dubu. Ve vůni najdeme třešně a lesní plody s tóny pepře a lehkým nádechem tabáku a čokolády. To vše perfektně balancuje se sametově lehkými tříslovinami.
Jídlo: Chveneburi kvevri je ideální servírovat k velmi kvalitnímu červenému masu. Například T-bone steaku.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.