Novinka
Značka: Shavi Jikhvi

Kisi Kvevri Shavi Jikhvi autentické suché oranžové víno

24 hodnocení
509 Kč 679 Kč / 1 l
Skladem (> 6 ks)

Čteme [Kisi Kvevri]

Exkluzivní naturální bílé suché víno vyráběno tradiční gruzínskou Kvevri metodou, která je zapsána na seznamu UNESCO.

12 měsíců zrálo v sudech z kavkazského dubu.

Můžeme doručit do:
8.12.2021
Kategorie: Bílá vína
Odrůda: Kisi
Druh výrobku: Oranžové víno
Obsah cukru: Suché
Ročník: 2017
Obsah alkoholu: 12,5% obj.
Zbytkový cukr: 3g/dm³
Obsah kyselin: 4,9g/L
Objem: 0,75 l
Servírujte při teplotě: 14-16°C
Země původu: Gruzie
Výrobce: JSC Corporation Kindzmarauli
Alergeny: Obsahuje oxid siřičitý

Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.

Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.

 

Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.

Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Vlastnosti: Kisi Kvevri představuje jednu z tradičních kachetinských odrůd vinné révy a spolu s Rkatsiteli a Mtsvane patří mezi nejznámější odrůdy gruzínských vín. Kisi Kvevri je ze 100 % vyrobené z hroznů této stejnojmenné autochtonní odrůdy. Díky šestiměsíčnímu zrání v hliněných amforách je jeho barva jantarově oranžová, tak jak je pro kvevri vína typické. Kisi kvevri po 6 měsících v kvevri dozrává ještě celý rok v sudech z kavkazského dubu. Díky této kombinaci získává neobyčejně bohatý buket. Ve vůni najdeme tóny akácie a lučních květin. V chuti najdeme ideální rovnováhu mezi tóny hrušek a liči, které jsou doprovázeny lehkou neagresivní kyselinkou.

Jídlo: Kisi Kvevri se nejlépe hodí k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s pečeným nebo uzeným lososem.

Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 14-16° C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket. 

 

Na zdraví!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: