Léto bez grilu? To by byl skoro hřích. Vůně kouře, šťavnaté maso, ryby, zelenina, přátelé kolem stolu… A právě v téhle chvíli přichází čas na další hlavní hvězdu: víno. Ne ledajaké – ale takové, které vás přenese rovnou pod Kavkaz. Takové, které si rozumí s česnekem, bylinkami i kapkou citronu. Takové, jaké roste a zraje v Gruzii.
Proč gruzínské víno?
Gruzie není jen kolébka vína (i když 8000 let tradice o něčem vypovídá), ale i země, kde je každé jídlo příležitostí. Vína tu vznikají jak klasickou metodou, tak i v hliněných nádobách kvevri, zakopaných v zemi. A výsledky? Neuvěřitelně pestré. Od lehkých bílých, přes plná oranžová až po ovocná červená s jemnou tříslovinou.
Ať už grilujete rybu, vepřové nebo poctivý steak, máme pro vás ideální spárování.
🐟Grilované ryby: jemnost si žádá lehkost
Pstruh s máslem a bylinkami je klasika. Stačí trocha citronového tymiánu, rozmarýnu a másla. Zabalit do alobalu a šup na gril.
Tsinandali – bílé, květinové, elegantní. S bylinkami se miluje.
Mtsvane Tsiskari – minerální a svěží, s tóny litchi a citrusů. Ideální na parné večery.
Losos s rozmarýnem a citronovou kůrou volá po něčem, co zkrotí jeho tučnost.
Vardi– růžové, šťavnaté, ale nevtíravé.
Vazis Tsremlebi – červené lehce vychlazené (14 °C), netradiční a velmi efektní.
Tuňák? Grilovat jen krátce. Syrový střed, pár vteřin z každé strany, citronová šťáva. Delikatesa.
Kakhuri – oranžové víno s tóny jasmínu a grapefruitu.
Alexandrouli – červené, jemné, ovocné. Vychlaďte na 12 °C a překvapíte každého.
🥩Hovězí na grilu: chce víno s charakterem
Flank steak (hovězí pupek) – stačí pepř, česnek, rozmarýn a pořádně rozpálený gril.
Saperavi Cabernet – tmavé bobule, pepř, sud. Drží krok s masem a přidává eleganci.
Rib Eye steak je už záležitost pro znalce. Trocha tymiánu, sůl, pepř, křupavá kůrka a medium uvnitř.
Mukuzani – suché červené, robustní, s tříslovinou. Skvělé k tučnějším řezům.
Burger z hovězího masa? Klidně domácí, s trochou uzené papriky a barbecue omáčkou.
Duruji – borůvky, švestky, jemná tříslovina. Ideál k mletému masu.
🥩Vepřové: král grilovaček
Krkovička marinovaná s česnekem, hořčicí, tymiánem a zázvorem potřebuje víno, které má tělo.
Mtsvane Qvevri – jemné oranžové víno, co zvýrazní chuť masa.
Saperavi nebo Alexandrouli – červené, lehké, s ovocnou linkou.
Vepřová panenka, krátce marinovaná v brandy, česneku a rozmarýnu, patří na plameny – a do sklenky:
Rkatsiteli – suché bílé s kořenitou linkou.
Pirosmani nebo Alazani Valley – polosuché a polosladké červené s tóny lesních plodů.
A co taková pořádná žebra? Sladká marináda s badyánem a uzenou paprikou.
Kvareli – suché červené s elegantní tříslovinou.
Gagelani – polosuché, s tóny badyánu, krásně doplní omáčku.
Cabernet rosé – když je horko, klidně růžové, ale pořádně vychlazené.
🍾Degustační sada na letní večery
Nemusíte zdlouhavě vybírat. Připravili jsme pro vás **degustační sadu gruzínských vín ke grilování. Výběr toho nejlepšího ke grilovaným rybám, hovězímu i vepřovému. Ať už plánujete večeři u bazénu, piknik v parku nebo poctivou hostinu na terase, tahle sada vám večer vyladí.
👉 [Objednat degustační sadu gruzínských vín](#)
Grilování je radost. Víno je zážitek. A Gruzie? To je krajina, která ví, jak obojí spojit do něčeho, co si zapamatujete.