Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.
Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.
Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.
Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Vlastnosti: Mosmieri SAPERAVI QVEVRI je suché červené víno vyrobené z autochtonních hroznů Saperavi. Ručně sbírané hrozny jsou lisované, macerovány a fermentovány se slupkami a semínky v qvevri po několik měsíců podle kachetinské metody výroby vína.
SAPERAVI QVEVRI má intenzivní tmavě granátovou barvu a vyvážený a harmonický buket zralých třešní a švestek s dlouhotrvající dochutí. Je to plné víno s výraznými tříslovinami typickými pro qvevri vína. Skvěle se hodí k masovým jídlům z červeného masa.
Jídlo: Saperavi Kvevri se hodí k těžším kořeněným jídlům jako je steak nebo grilované maso.
Na zdraví!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.